V5 Ravit

Raviurheilu vetää puoleensa ihmisiä ympäri Suomea, olipa kyseessä sitten Espoon Vermo, Mikkelin ravirata tai vaikkapa Killeri Jyväskylässä. Raveihin on aina kuulunut hyvin läheisenä osana vedonlyönti, mistä hyvä osoituksena on vaikkapa entisten V5-ravien suuri suosio. Mikäli ravitapahtumien kokonaiskatsojamäärää verrataan muihin lajeihin, häviää se Suomessa vain jääkiekolle, sillä vuosittain ravit vetävät puoleensa noin 800 000 katsojaa. Ei hullummin!

ravikilpailut

Mistä raveissa on kyse?

Vaikka V5-ravit ovatkin siirtyneet historian lehdille, kuten myös Veikkauksen siipien alle siirtynyt Fintoto, ei raveista vedon lyöminen ole eilispäivän juttu. Suomessa on miltei parikymmentä ympärivuotista kilpailutoimintaa harjoittavaa ravirataa ja vielä reilut parikymmentä kesärataa, jotka yleensä löytyvät hieman pienemmiltä paikkakunnilta. Radan tyypillinen pituus Suomessa on 1 000 metriä.

Suomessa raviurheilu alkoi jo 1800-luvun puolella niin kutsuttujen jääravien myötä, tosin jo ennen tätä hevosten nopeudesta on tiettävästi otettu mittaa hieman epävirallisemmin kylänraitilla ja pitkillä kirkkotien pätkillä – usein palattaessa kirkonmenoista kotiin päin. Sittemmin omaksi instituutiokseen nousseet Kuninkuusravit ravattiin ensimmäisen kerran sotien välissä, vuonna 1924. Kilpailun juuret voidaan tosin johtaa vielä kauemmaskin Tampereella järjestettyihin Kuninkuusajoihin ja Suureen orikilpailuun.

Vielä vuoteen 1959 maassamme oli sallittua osallistua ravikilpailuihin vain suomenhevosilla. Lajin pariin haluttiin kuitenkin yhä enemmän kaupunkilaisia, ja esimerkiksi nopeat orlovravurit ja amerikanravurit olivat omiaan houkuttelemaan ratojen varsille uutta yleisöä. Samalla myös totovedonlyöntiä alettiin markkinoida vahvasti.

Kuninkuusravien synty

Kuninkuusravit on monin tavoin ainutlaatuinen tapahtuma maailmankin hevosurheilun mittakaavassa. Siihen voivat osallistua ainoastaan suomenhevoset, niin oriit kuin tammatkin. Oriit kilpailevat ravikuninkuudesta, tammat puolestaan ravikuningattaren tittelistä. Tapahtumat itsessään on kahden päivän mittainen. Ohjelmassa on kolme matkaa: 2 100 metriä, 1 609 metriä eli maili sekä päätösmatkana 3 100 metriä. Kokonaiskilpailun voiton ratkaisee eri matkojen yhteistulos, eli tasaisuus on valttia.

Kuninkuusravit järjestetään tavallisesti joko heinä- tai elokuussa, ja ravien isännöintivuoro kiertää Suomen eri paikkakunnilla. Ensimmäisenä seitsemänä vuona kisat tosin järjestettiin joka kerta Lahdessa. Vuonna 2017 kunnia lankesi Suomen ehkä tunnetuimmalle raviradalle, Espoon Vermolle. Vuonna 2018 Kuninkuusravit lähtevät Lappiin, sillä järjestäjäpaikkakuntana toimii Rovaniemi. Kuninkuusravien suosio ei osoita hiipumisen merkkejä, sillä tapahtuma kerää keskimäärin noin 50 000 katsojaa paikan päälle!

Muita merkittäviä ravitapahtumia Suomessa ovat Vermossa ajettava Finlandia-ajo, Kouvolassa käytävä Kymi Grand Prix, Jyväskylän Killerin Suomenhevosten Derby, Mikkelin St. Michel -kutsukilpailu sekä Suur-Hollola-ajo.

Suomen Hippos

Suomen Hippos ry toimii hevosurheilun lajiliittona ja kasvatuksen keskusjärjestönä. Hippos syntyi vuonna 1973 edeltäjiensä, Hevostalouden keskusliiton ja Suomen Ravirenkaan, lyödessä hynttyyt yhteen. Hippoksen toiminta on valtakunnallista ja erittäin laajaa, mistä osaltaan kielii sen alajärjestöjen suuri määrä – näitä on lähes 130. Näiden alajärjestöjen joukkoon kuuluu esimerkiksi paikallisia hevosjalostuksen liittoja.

Sen lisäksi, että Hippos on keskeinen toimija itse raviurheilun organisoinnissa ja kilpailujen järjestämisessä, hoitaa se myös elintärkeää hevosrotujen rekisteröitymistä ja nk. kantakirjaamista, jonka avulla rotujen laatujen ja ominaisuuksien säilyttäminen pyritään turvaamaan. Lisäksi Hippos järjestää alan jatkuvuuden takaavaa koulutustoimintaa.

Ravit ja vedonlyönti

Suomessa alettiin tarjota ns. toto-peleihin vedonlyöntimahdollisuutta 1960-luvun alussa. Nykyisin TotoTV-raveja voi pelata paitsi paikan päällä ja esimerkiksi Veikkauksen pelipisteissä, mutta myös internetissä. Vedon lyöminen raveista on suurimmalle osalle raviurheilua seuraavista katsojista kiinteä osa tapahtumaa. Niin kutsutuissa paikallisraveissa, joita järjestetään usein pienemmillä kesäradoilla, ei virallista vedonlyöntimahdollisuutta ole, vaikka kilpailuissa rahapalkintoja jaetaankin.

Veikkauksen raviurheilun pelikohteissa suosituimmat pelilajit ovat Toto65- ja Toto76-ravit. Suomalaisten veikkaajien parissa ulkomaisten ravikohteidenkin pelaaminen on kuitenkin nettiaikakaudella lisääntynyt huomattavasti. Esimerkiksi Hevosurheilu-lehti tarjoaa paljon juttuja ja pelivinkkejä Ruotsin ravikohteisiin – länsinaapurissamme raviurheilu on jopa vielä Suomea isommassa asemassa.

V75-, V65- ja V5-pelit olivat vielä Fintoton aikakaudellakin Veikkauksen järjestämiä hevosurheilupelejä, jotka kuitenkin jäivät historiaan vuonna 2011, sillä Fintoto sai haltuunsa vuosiksi 2012-2016 täydellisen monopolin kaikkeen hevosurheilua koskevaan rahapelaamiseen.

Erilaisia vetotyyppejä totopeleissä on useita. Tyypillisimpiä ovat seuraavat:

  • Voittajavedot – näissä veikataan nimensä mukaisesti kunkin lähdön voittajaa. Aloittelijaystävällinen pelityyppi, jossa kuitenkin kertoimet pysyvät ilman yllätysvoittajia melko matalina.
  • Kaksari – kaksarissa veikataan lähdön kahta parasta hevosta, mikä luonnollisesti nostaa vedon vaikeusastetta jo reilusti.
  • Troikka – ehkä jo arvaatkin tämän? Troikassa veikataan lähdön kolmea parasta hevosta.
  • Toto-pelit – Näitä ovat Toto75, Toto76, Toto65, Toto5 ja Toto4, joissa pelataan tiettyjen lähtöjen voittajia. Yhdistelmävedot ovat sallittuja, eli voit pelin hintaa nostaen veikata useampia mahdollisia voittajia lähtöön.

Maailmalla suosittuja ravitapahtumia

Mikäli totoilun merkeissä tai muuten raviurheilu maamme rajojen ulkopuolella alkaa kiinnostaa, kerromme vielä loppuun muutaman tärpin suurista kansainvälisistä ravitapahtumista. Ruotsin suunnalla suurin vuosittainen tapahtuma on Elitloppet, jossa myös suomalaisväriä usein nähdään. Pariisin liepeillä järjestettävä Prix d’Amérique puolestaan on maailman suurin ja ehkäpä myös arvostetuin ravitapahtuma. Prix d’Amérique’n voittajan palkintopotti on nykyisin jopa miljoona euroa!

Pohjoismaiden ja Ranskan lisäksi hevosurheilu on merkittävä harrastus myös Itävallassa, Saksassa, Belgiassa, Alankomaissa, Unkarissa, Maltalla ja Italiassa. Myös itänaapurissamme Venäjällä raviharrastus on melko laajalle levinnyttä.