ATP tennis

Roger Federer syöttämässäATP eli Association of Tennis Professionals on miespuolisten tennispelaajien järjestö, joka vastaa vuosittain järjestettävästä tenniksen ATP-kiertueesta. ATP-kiertue jakaantuu vielä useampiin alakategorioihin – näistä kaikkein suurimman huomion keräävät neljä Grand Slam -turnausta sekä tietenkin kerran vuodessa järjestettävä ATP World Tour Finals -turnaus, johon osallistuu maailmanlistan kahdeksan korkeimmin rankannutta pelaajaa.

Grand Slam – Australian avoin

Tennisvuoden Grand Slam -putki avataan perinteisesti Australian avoimilla, jotka käydään tammikuun jälkimmäisellä puolikkaalla. Ensimmäisen kerran vuonna 1905 järjestetty Australian avoin tennisturnaus on vuodesta 1988 lähtien käyty kovalla ulkokentällä, ja kaksinpelin voittaja – niin miehissä kuin naisissakin – kuittasi vuonna 3,7 miljoonaa Australian dollaria, eli noin 2,6 miljoonaa euroa. Tuosta summasta pääsivät tahoillaan nauttimaan kaksinpelien voittajat Roger Federer ja Serena Williams.

Suomalaisjuhlia päästiin myös viettämään vuoden 2017 Australian avoimissa, sillä nelinpelin voiton korjasi nimiinsä Henri Kontinen yhdessä parinsa John Peersin kanssa. Peersille voitto tietysti oli aivan erityinen, sillä tulihan se kotiyleisön edessä. Nelinpelin voittajien potti ei sekään ollut hassumpi – 650 000 Australian dollaria.

Kaksinpelissä Australian avointen menestyneimmät pelaajat ovat kautta aikojen kuusinkertaiset voittajat Serbian Novak Djokovic ja Australian oma poika, Roy Emerson.

Grand Slam – Ranskan avoin

Ranskan avoin tennisturnaus käydään tavallisesti joko toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Turnaus kulkee usein myös nimellä Ronald-Garros, ja se pelataan Stade Roland Garros -tennisstadionilla Pariisissa. Perinteikäs turnaus on käyty jo vuodesta 1891 lähtien. Pelialustana toimii varsin hidas massakenttä ulkona. Vaikeaksi turnaus on osoittautunut monille maailman huipuille, eivätkä esimerkiksi Boris Becker, Pete Sampras tai John McEnroe huikeasta menestyksestään huolimatta koskaan kyenneet voittamaan turnausta.

Rafael Nadalille Ranskan avoimet sen sijaan ovat osoittautuneet jos nyt eivät suorastaan helpoiksi, niin ainakin menestyksekkäiksi. Espanjalainen on vienyt turnauksen nimiinsä jopa 10 kertaa ja voitti jälleen vuoden 2017 turnauksen. Palkintopotti kaksinpelin voitosta oli 1,8 miljoonaa euroa, nelinpelistä 450 000 euroa.

Grand Slam – Wimbledon

Tavallisesti kuukausi Ranskan avoimen jälkeen on vuorossa ehkä kaikkein arvostetuin tennisturnaus koko maailmassa, Lontoossa käytävä Wimbledon. Kyseessä on ainoa major-turnaus, joka pelataan edelleen nurmikentällä. Wimbledonin perinteisiin kuuluu myös tiukka pukukoodi, jonka mukaan pelaajien tulee esiintyä kentällä miltei kokovalkoisissa. Vuoden 2017 kaksinpelien voittajat, Roger Federer ja Garbiñe Muguruza kuittasivat voitoistaan 2,2 miljoonaa puntaa eli noin 2,48 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen kerran Wimbledonin tennisturnaus pelattiin jo 1877, eli se on Grand Slam -turnauksista kaikkein vanhin. Juurikin Roger Federer on miesten puolella Wimbledonin kaikkien aikojen mestaruustilaston ykkönen kahdeksan voiton turvin.

Grand Slam – US Open

US Open eli Yhdysvaltain avoin tennisturnaus pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1881, ja vuodesta 1978 alkaen se on pelattu kovalla alustalla ulkotiloissa. Turnauksen näyttämönä toimii näppärästi nimetty USTA Billie Jean King National Tennis Center, joka sijaitsee New Yorkissa. Vuoden viimeinen Grand Slam -turnaus käydään perinteisesti elo- ja syyskuun vaihteessa. Kaksinpelin palkintopotti oli vuonna 2017 arviolta 3,7 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 3,18 miljoonaa euroa. Tästä pääsivät vuonna 2017 nauttimaan Rafael Nadal ja Sloane Stephens.

ATP World Tour Finals

ATP World Tour Finals saa kunnian toimia eräänlaisena tennisvuoden päättävänä turnauksena. Kutsun saa ATP-rankingin kahdeksan parasta pelaajaa, joten naiset eivät tässä vain ATP-pelaajat kattavassa turnauksessa pelaa. Nelinpeli sen sijaan kuuluu World Tour Finalsin piiriin – kuten vuoden 2016 mestaruuden John Peersin kanssa vienyt Henri Kontinen hyvin tietää.

Muista ATP-tapahtumista tämä turnaus poikkeaa paitsi pienen pelaajamäärän, myös pelijärjestelmän suhteen. Otteluita ei pelata cup-muodossa, vaan pelaajat jaetaan kaksinpelissä kahteen neljän pelaajan ryhmään, jossa kaikki pelaavat kolme kierrosta ryhmän muita pelaajia vastaan. Ryhmien kaksi parasta etenevät välieriin, joissa ratkotaan finaaliottelun pelaajat. Turnaus on järjestetty vasta vuodesta 1970 lähtien, joten aivan Grand Slam -tapahtumien perinteisiin ei ATP World Tour Finals yllä. Turnausta tosin edeltävät Grand Prix- ja World Championship Tennis- nimiä kantaneet tapahtumat.

ATP-ranking

Lontoossa päämajaansa pitävä ATP vastaa myös viikoittain päivitettävän ATP-rankingin ylläpidosta ja julkaisusta. Tämän maailmanlaajuisen rankingin perusteella pelaajat muun muassa kutsutaan turnauksiin ja se myös määrittää vuoden lopuksi maailman ykköspelaajan.

Historiallisesti ATP-rankingin ykkössijan viikkoja on eniten kerännyt Sveitsin Roger Federer – 302 viikkoa lokakuuhun 2017 mennessä. Edelleen aktiiviuraansa jatkavan Federerin tilille viikkoja varmasti kertyy vielä tämän luvun päällä. Toisena tässä viikkorankingissa tulee Yhdysvaltain Pete Sampras 286 viikolla. Aktiivipelaajista Top 10:een pääsevät myös Novak Djokovic ja Rafael Nadal. Korkein suomalaissijoitus ATP-rankingissa on kaksinpelin puolella Jarkko Niemisellä, joka oli parhaimmillaan 13. heinäkuussa 2006. Nelinpelissä Henri Kontinen on puolestaan ollut jopa rankingin ykkönen.

Jos tilastonikkaroidaan vielä vähän lisää, voidaan katsoa pelaajien maita rankingin kärjessä. Yhdysvallat tulee tässä katsannossa selvänä ykkösenä, sillä kuusi amerikkalaista pelaajaa on ollut ATP-listan ykkösenä. Kolme ATP-ykköstä on onnistunut tuottamaan Espanja, Australia sekä rakas länsinaapurimme Ruotsi. Kaksi venäläispelaajaa on ollut listan ykkösenä.