Koripallon Euroliiga

Euroliiga tai sponsorinimeltään Turkish Airlines Euroliiga on koripallon parhaiden eurooppalaisten seurojen ammattilaisliiga ja sen järjestää vuosittain Euroleague Basketboll yhdistys. Euroliiga on kaikkein kovatasoisin ja arvostetuin koripalloliiga Euroopassa. Liiga on myös seuratuin eurooppalainen urheiluliiga, jonka ottelut televisioidaan yli 200 maahan.

Euroopan koripallon historia

Ensimmäinen eurooppalainen koripallosarja perustettiin samoihin aikoihin kun jalkapallon Mestareiden liigaa edeltävä Euroopan cup. Idea koripalloseurojen samanlaisesta liigasta syntyi vuonna 1957 kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n edustajien ja eurooppalaisten liigajohtajien keskenään käymien keskustelujen jälkeen. Sarja päätettiin aloittaa heti seuraavana kautena ja Euroopan maiden koripalloliittoja pyydettiin lähettämään liigaan mestarijoukkueensa. Sarjan nimi oli aluksi FIBA Euroopan-mestaruus cup ja FIBA pyöritti sitä vuoteen 2000 asti, jolloin liigan nimi muuttui Euroliigaksi.

Ensimmäinen Euroopan-mestaruus cupin kausi aloitettiin Brysselissä vuonna 1958 ja sen ensimmäinen voittaja oli neuvostoliittolainen ASK Riga. Liigan nimi muutettiin FIBA Euro liigaksi vuonna 1991 ja FIBA käytti nimitystä Euroliiga vuodesta 1996 alkaen.

Euroliigan synty

Koripallo ja koriVuonna 2000 Euroleague Basketball alkoi järjestää Euroliigaa FIBA:n väistyessä sivuun. Euroleague Basketball käytti hyväkseen lain tuomaa etua ja hankki Euroliiga-sanan käyttöoikeudet itselleen. Samalla FIBA pakotettiin luomaan toisenniminen eurooppalainen koripallosarja. Kaudelle 2000-2001 aloitti kaksi eurooppalaista koripalloliigaa: FIBA Suproleague ja vanha Euroliiga. Euroopan koripallojoukkueet oli näin pakotettu jakautumaan kahteen liigaan.

Ensimmäinen virallisen Euroliigan voittaja oli Kinder Bologna vuonna 2001. Ensimmäisen kauden jälkeen kahden eurooppalaisen liigan tuomat ongelmat olivat päivänselviä ja FIBA ja Euroleague Basketball aloittivat neuvottelut liigojen yhdistämiseksi. Niissä onnistuttiin löytämään yhteisymmärrys ja heti seuraavalle kaudelle 2001-2002 liigat yhdistettiin yhden nimen, Euroliigan, alle.

Liigan pelirakenne

Liigassa pelaa 16 joukkuetta. Jokainen joukkue pelaa jokaista joukkuetta vastaan kaksi ottelua, yhden kotona ja yhden vieraissa. Runkosarjassa pelejä on yhteensä 30. Yhteensä 8 parasta joukkuetta pääsevät etenemään pudotuspeleihin, jotka pelataan paras viidestä -systeemillä. Neljä parasta joukkuetta pääsee finaalisarjaan, Final Fouriin, jotka järjestetään ennalta määrätyssä kaupungissa. Final Fourissa pelataan yhteensä neljä peliä: kaksi semifinaalia, jonka voittajat etenevät finaaliin ja pronssipeli.

Menestyneimmät joukkueet

Euroliigan 17-vuotisen uran aikana eniten voittoja on mennyt Kreikkaan. Kreikkalainen joukkue Panaithinakos BC on voittanut mestaruuden neljä kertaa. Toiseksi menestynein joukkue on ollut israelilainen Maccabi Tel Aviv, joka on vienyt voittopokaaliin mukaan kolme kertaa. Saman verran voittoja on mennyt Venäjälle TsSKA Moskvan joukkueen mukana. Espanjalainen FC Barcelona on voittanut kaksi kertaa ja toinen kreikkalaisjoukkue Olympiakos BC myös saman verran. Lisäväriä voittajatilastoon on tuonut kauden 2016-2017 voittaja turkkilainen Fenerbahçe.

Euroliiga ja NBA

Euroliigan ja Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga NBA:n välillä pelataan vuosittain muutamia otteluita. Ensimmäinen ottelu pelattiin jo vuonna 1978, jolloin israelilainen Maccabi Tel Aviv BC pelasi Washington Bulletsia vastaan. 90-luvulla keksittiin että NBA-joukkueiden ja eurooppalaisten seurojen välisiä otteluita alettaisiin kutsua NBA Europe Live Touriksi. Vuonna 2013 nimi muutettiin NBA Global Touriksi. Pelit pelataan NBA:n säännöillä ja jokaisessa pelissä on kolme NBA-erotuomaria.

Peliareenoiden standardit ja suosio

Vuodesta 2012 lähtien Euroliiga vaati että A-lisenssin omaavat liigajoukkueiden pitää järjestää pelinsä areenoilla, joiden katsojakapasiteetti oli yli 10 000 katsojaa. Keskimäärin pelejä seuraa noin 7 400 katsojaa.

Euroliigan yleisöennätys on 22 567 katsojaa vuonna 2009 serbialaisen KK Partizanin ja kreikkalaisen Panaithnaikos BC välisessä ottelussa.

Joukkueiden valinta

Euroliigassa on 11 joukkuetta, joilla on pitkäaikainen lisenssi pelaamisesta liigasta. Nämä joukkueet ovat:

Turkkilaiset Anadolu Efes ja Fenerbahçe, kreikkalaiset Panathinaikos ja Olympiakos, espanjalaiset Baskonia, Real Madrid ja FC Barcelona, israelilainen Maccabi Tel Aviv, italialainen Olimpia Milano, liettualainen Zalgiris ja venäläinen CSKA Moscow.

Loput 5 joukkuetta valitaan vuosittaisilla lisensseillä. Valinnan perustana on joukkueiden sijoittuminen muissa Euroopassa pelattavissa koripalloturnauksissa ja joukkueiden kotimaisissa koripalloliigoissa. Joukkueet voidaan valita myös villillä kortilla.

Euroliigassa pelaavat joukkueet kaudella 2017-2018

Kaudella 2017-2018 pelaavat seuraavat 16 joukkuetta:

 1. Anadolu Efes Istanbulista
 2. AX Armani Exchange Olympia Milanosta
 3. Bastonia Vitoria-Gasteizistä Espanjasta
 4. Brose Bamberg Bambergista Saksasta
 5. Crvena zvezda mts Belgradista
 6. CSKA Moscow Moskovasta
 7. FC Barcelona Lassa Barcelonasta
 8. Fenerbahçe Doğuş Istanbulista
 9. Khimki Khimkistä Venäjältä
 10. Maccabi Tel Aviv Tel Avivista
 11. Olympiakos Piraeusta Kreikasta
 12. Panathinakos Superfoods Ateenasta
 13. Real Madrid Madridista
 14. Unicaja Malagasta Espanjasta
 15. Valencia Basket Valenciasta
 16. Zalgiris Kuanasta Liettuasta

Euroliigan parhaimpia pelaajia vuodesta 2000 lähtien

Eniten Euroliigan pelejä on pelannut espanjalainen Juan Carlos Navarro. Mies on nähty yhteensä 321 pelissä vuoteen 2017 mennessä. Eniten peliminuutteja liigan historiassa on puolestaan kerääntynyt kreikkalaiselle Dimitris Diamantidikselle, joka on pelannut 278 pelissä yhteensä 7 967 peliminuuttia.

Liigan historiassa eniten pisteitä tehnyt pelaaja on espanjalainen Juan Carlos Navarro, joka on kerännyt tähän mennessä yhteensä 4015 pistettä. Levypalloissa parhain pelaaja kautta aikojen on kreikkalainen Ioannis Bourousis yhteensä 1603 levypallolla.

Syöttöjen parhain on kreikkalainen Dimitris Diamantidis yhteensä 1255 syötöllä. Diamantidis pitää hallussaan ennätystä riistojen ennätysmäärästä yhteensä 434 riistolla. Espanjalainen Fran Vazques pitää puolestaan taskussaan blokkien ennätystä yhteensä 249 blokkauksella.