Golfin European Tour

 

Golf-kenttä

PGA European Tour on tärkein golf-kiertue Euroopassa. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1984, jolloin sen järjestäjänä toimi brittiläinen Professional Golfers Association. Nykypäivänä PGA European Tour koostuu kolmesta osa-alueesta: pääsarja European Tour, yli 50-vuotiaille suunnattu The European Senior Tour ja alemmasta sarjasta Challenge Tourista. Suurin osa peleistä järjestetään Euroopassa, mutta viime vuosina pelejä on pelattu myös muualla maailmassa.

Gowff, kolf, kolven – golfin historiaa Euroopassa

Golfin tarkkaa historiaa tunnetaan todella vähän. Ensimmäinen kirjallinen merkintä, jossa golf mainitaan, on vuodelta 1457, jossa Skotlannin kuningas Jaakko II kieltää alamaisiltaan golfin pelaamisen, sillä se vie kaiken huomion pois jousiammunnan harjoittelusta. Golfin alkuperän uskotaan siis olevan kotoisin sydänkeskiajan Skotlannista. Historian aikana golfin pelaamisesta on löytynyt kuitenkin todisteita useista Manner-Euroopan maista kuten Hollannista.

Golf-sana on myös johdettu skotin kielen sanasta gowff, joka tarkoittaa lyömistä tai iskemistä. Sanan juuret voi olla myös hollanninkielisessä sanassa kolf, joka tarkoittaa mailaa. Hollannissa pelattiin myös aikaisemmin Kolven nimistä peliä, joka muistuttaa golfia. Pelin on uskottu olleen inspiraation lähteenä golfin luomisessa.

Nykyisen golfin ja golf-kulttuurin alkuperä on kuitenkin Skotlannissa. Muissa maissa pelattu golf ei ole ollut samanlaista ja niitä pidetäänkin lajin esi-isinä. Skotlannista löytyy ensimmäinen golfkenttä, ensimmäiset golfklubien jäsenyydet, ensimmäiset kirjalliset säännöt ja reikien määrä säännöstelty kahdeksaantoista.

Golf Iso-Britannian ylpeytenä

Ensimmäinen golfklubi perustettiin Edinburghin viereen Leithiin vuonna 1744. Klubin jäsenet pelasivat keskenään kaupunginvaltuuston myöntämästä kiertopalkinnosta ja ”The Captain of the Golf”-tittelistä. Muita seuroja perustettiin myös ja nekin pelasivat omista palkinnoistaan. Golfklubi St. Andrewissa Skotlannissa pelasi väljemmillä golfin säännöillä vuodesta 1754 lähtien. Seurojen asettaman esikuvan myötä golfradan reikämäärä vakiintui 18 reikään.

Vanhin toiminnassa oleva golfkenttä on skotlantilaisessa Musselburghin kaupungissa sijaitseva The Old Links, joka perustettiin vuonna 1672. Ensimmäiset suuret golfkilpailut pelattiin vasta 1800-luvun loppupuolella. Vuonna 1860 yleisölle esiteltiin ensimmäinen avoin golfturnaus The Open Championship. Ensimmäisenä vuotena se oli tarkoitettu vain ammattilaisille ja osallistujia oli kahdeksan. Seuraavana vuonna turnaus avattiin myös amatööreille.

The Open Championshipin julkaisun jälkeisinä vuosikymmeninä Englantiin ja Manner-Eurooppaan kehittyi uusia turnauksia. Palkintorahat olivat kuitenkin hyvin pieniä, eivätkä ne riittäneet elättämään pelaajia.

Vuonna 1901 brittiläiset ammattilaiset perustivat oman yhdistyksensä, The Professional Golfers Association. Yhdistyksen tavoite oli kouluttaa pelaajia, järjestää turnauksia ja parantaa golf-pelaajien etuuksia.

Golf toisen maailmansodan jälkeen

Toisen maailmansodan jälkeen turnauksien rahapalkinnot paranivat merkittävästi televisioinnin aloitettua. Kilpailuja järjestivät edelleen vain golfklubit ja sponsorit. Yhdysvalloissa oli pelattu jo Golfin PGA Touria vuodesta 1930 lähtien.

Vuonna 1972 The Professional Golfers Association päätti perustaa oman kiertueensa, PGA European Tourin. Alkuvuosina osakilpailut pelattiin kuuden kuukauden ajan huhtikuusta lokakuuhun. Kaikki pelit pelattiin Euroopassa, pääosin Englannissa ja Irlannissa.

Kolmen vuosikymmenen ajan European Tour piteni ja laajeni maailmanlaajuiseksi. Ensimmäinen osakilpailu, joka pelattiin Euroopan ulkopuolella, oli vuonna 1982 pelattu Tunisian Open. Vuonna 1984 European Tour muuttui itsenäiseksi osaksi Professional Golfers Associationia ja vuonna 1989 European Tour vieraili ensimmäisen kerran Aasiassa, Dubaissa. Vuoteen 1990 mennessä osakilpailuja oli kalenterissa jo 38, joista 37 pelattiin Euroopassa. Vuonna 1992 ensimmäinen Itä-Aasian osakilpailu pelattiin Bangkokissa.

Masters, PGA Championship ja U.S Open

Vuonna 1998 European Tour lisäsi kolme amerikkalaista Major-turnausta osakilpailuina heidän kilpailukalenteriinsa: The Masters Tournament, the PGA Championship ja U.S Open. Seuraavana vuonna lisättiin vielä kolme neljästä Amerikassa pelattavan World Golf Championship-turnauksen peleistä osakilpailukalenteriin. Tällä pyrittiin lieventämään kilpailua eurooppalaisten ja amerikkalaisten golf-kiertueiden välillä. Vuosien ajan monet pelaajista kävivät jo pelaamassa Yhdysvalloissa hyvin palkintorahojen perässä.

Pelaajien pitää tällä hetkellä pelata vähintään viidessä eurooppalaisessa osakilpailussa, jotta pysyvät mukana kiertueella. Minimimäärää suunnitellaan laskettavaksi neljään vuonna 2018.

Palkintorahat kasvavat

Yhdysvalloissa pelattava PGA Tour-kiertue maksaa yhä edelleen maailman parhaimmat palkintorahat pelaajilleen. Sen maksama summa on yli puolet enemmän verrattuna toisena tulleeseen European Touriin. Pelaajat ansaitsevat kuitenkin lisäbonuksia tiettyjen osakilpailujen sijoituksista, esimerkiksi PGA Tour jakaa 150:lle FedEx Cupissa sijoittuneelle pelaajalleen bonuksia yli 30 miljoonan euron verran.

European Tour esitteli kaudelle 2016-2017 uuden rahaturnauksen Rolex Seriesin, jonka pääpalkintona on 7 miljoonaa dollaria. Rolex Seriesiin kuului kahdeksan kiertueen osakilpailua. Yhteensä European Tour jakoi vuonna 2016 noin 164 miljoonaa euroa palkintorahoja.

Menestyneimmät European Tour-pelaajat

  • Palkintorahoja European Tour -kiertueella on voittanut eniten englantilainen Lee Westwood. Hänen palkintorahansa vuoteen 2017 mennessä on huikeat 34 023 616 euroa.
  • Eniten pisteitä kiertueella on kerännyt englantilainen Tommy Fleetwood. Hän on saanut urallaan kasaan yhteensä mittavat 3 974 247 pistettä.
  • Parhain lyöntikeskiarvo on englantilaisella Connor Symella, 66,19 lyöntiä per peli.
  • Vuonna 2016 erillinen paneeli valitsi kiertueen parhaaksi pelaajaksi ruotsalaisen Henrik Stensonin. Parhaana tulokkaana palkittiin eteläkorealainen Jeunghun Wang.

Kauden 2018 European Tour-osakilpailut

Kausi alkaa 26. marraskuuta ensimmäisellä osakilpailulla Hong Kongissa. Kilpailukalenteri koostuu 45 osakilpailusta. Kauden viimeinen osakilpailu on marraskuun 15 – 18 välisenä aikana Dubaissa pelattava DP World Tour Championship-turnaus.